neděle 20. března 2016

Thajsko | Aneb jak & za kolik

Takže! Je to tady. Spousta informací v jednom dlooouhým článku. Aneb jak si "zařídit dovolenou" v Thajsku bez cestovky, jet na vlastní pěst! Cestovat tzv. on budget a užít si, co nejvíc za, co nejmíň! Tipy jak ušetřit, sehnat ubytování, kde se nejlépe najíst a mnohem více.


Je sobota odpoledne. Mám rýmičku a je typické anglické počasí. (fuj) A já konečně mám chuť napsat Vám o Thajsku! Kde jsem se ještě před dvěma měsíci pekla na sluníčku a rýmu měla maximálně tak z klimatizace. 

Stejně jako článek "How to Bali", to bude převážně pro cestovatele a zvědavé duše. Všechny informace jsou z mých vlastních zkušeností z naší třítýdenní návštěvy Thajska v leden/únor 2016 (takže bohužel hlavní turistická sezóna). 

Ale teď už k faktům! Takže kolik Vás to bude stát a jak to udělat?


Vezmu to od úplného začátku. Některé věci musíte (měli by jste) zařídit/zjistit si už před odletem. Víza. Nepřesáhne-li Vaše doba pobytu (za turistickým účelem) 30-ti dní (při překročení hranice na mezinárodním letišti) nemusíte se o nic starat! Od roku 2011 nepotřebují občané České republiky pro vstup víza! (Pozor! Pouze pro vstup do 30-ti dní, nebo 15-ti dní při použití pozemní hranice). Pro vstup Vám postačí pouze platný pas, jehož platnost je v době vstupu do země více než 6 měsíců. Za poplatek můžete požádat o prodloužení pobytu na dalších 30 dní. (Více informací o např. turistických vízech jsem našla třeba tady). 

Očkování. Do Thajska žádné povinné očkování není. Což ale neznamená, že by jste měli vyrazit bez alespoň základního očkování pro každého cestovatele. Tím myslím: očkování proti žloutence typu A, žloutence typu B, proti břišnímu tyfu a proti tetanu. Pojišťovny poskytují na očkování finanční příspěvky, čímž můžete taky snížit náklady (a to se hodí). 

Pojištění. Když už jsme u toho, tak by jste neměli vyrazit ani bez cestovního pojištění. Osobně doporučuji zařídit si cestovní pojištění k Vaší platební kartě ve Vaší bance. Pojištění k platebním kartám je teď hodně oblíbené a nabízí ho snad každá banka. Cena je pár desítek korun měsíčně. Záleží na bance a výši pojistných limitů. Takže zajít do banky, zeptat se, zařídit a můžete vyrazit. Aneb levná, rychlá a snadná cesta.

Pokud si v Thajsku plánujete půjčit auto/motorku budete potřebovat mezinárodní řidičský průkaz. Vydání je na počkání, správní poplatek je 50,- Kč a k získání stačí pouze fotografie, platný doklad totožnosti, řidičský průkaz a vyplnění formuláře na příslušném úřadu. Platnost je 1 rok. 

Měna. V Thajsku je národní měnou Thajský báth (THB). Aktuální kurz je 100 THB = 68, 7890 Kč (stejný kurz, jako když jsme byli v Thajsku my). Báthy nejlépe "získáte" výběrem peněz z bankomatu v Thajsku (předem si zkontrolujte nastavení Vaší platební karty, limit a poplatky), které jsou na každém kroku. Liší se pouze barvou a tím jakou výší výběru umožňují. U všech jsme se setkali s poplatkem 150 THB/výběr (nezávisle na Vaší bance). Poplatek se údajně pohybuje mezi 100-200THB. Maximální částka jednoho výběru se pohybuje mezi 10 000 - 20 000 THB, obvykle to bylo spíše 10 000 - 15 000 THB, takže pokud už budete vybírat, rozhodně vyberte nejvyšší možnou částku, ušetříte tím čas i peníze. 



A teď už k tomu hlavnímu. A to jsou Letenky. V poslední době se s letenkami do Thajska doslova rozthl pytel. Cena letenky Praha - Bangkok se dostala i pod 10 000,- Kč! Všechno záleží na tom, jak jste flexibilní a rychlý. Já ráda nakupuju letenky tzv. "v akci", takže na facebooku sleduji nejrůznější stránky (akcniletenky.com, levnocestovani.cz, jaknaletenky.cz, zaletsi.cz, honzovyletenky.cz, cestujlevne.com atd.) a když se tam nějaká akce objeví, tak neváhám, plánuju a nakupuju! Takže letenka Praha - Bangkok nás v hlavní turistické sezóně stála 11 500,- Kč. No nekup to! Žejo?
Momentálně existuje i aplikace, která Vám tyto akční letenky "pohlídá" aneb Nejrychlejší letenky a  já ji miluju, díký za ní! A díky Martině ze Za svým snem jsem jí objevila. (povinně doporučuji navštívit její blog). Vedle applikace Nejrychlejší letenky využívám taky SkyPicker a Skyscanner, které se hodí pokud hledáte určité termíny. Jedinné, co můžu při nákupu letenek poradit je nelpět na datech a přizpůsobit se nejlepší nabídce. A nebát se (někdy dlouhých) přestupů. Můžete tak hodně, hodně ušetřit. Pro více tipů Vás zase (povinně) pošlu na blog Martiny, kde najdete článek Jak najít nejlevnější letenky do celého světa a nebo Jak cestovat kolem světa a zadarmo.

ThaiLion a AirAsia aneb nejrychlejší způsob jak se z Bangkoku dostat na Krabi. (O tom až příště)


Ubytování. To je další z hlavních položek na seznamu. Ubytování je nejlepší hledat na místě. Obejít pár míst, kde by se Vám to líbilo a zjistit cenu a i to jak to vypadá. Ušetříte tím nejen peníze (na místě vždy dostanete lepší cenu, nebo alespoň máte možnost o ceně smlouvat) ale i případný šok, který může nastat, protože ne vždycky bude pokoj vypadat tak jako na fotkách...
Pokud je ale pro Vás tento způsob příliš dobrodružný, tak můžete hledat na Booking.dom, Airbnb.cz a nebo vyzkoušet CouchSurfing.com (ikdyž to je asi ještě víc dobrodružnější než hledat na místě).

Rezervovat něco předem je ale o něco pohodlnější, takže když jsem věděla, že hned druhý den z Bangkoku poletíme na Jih, tak jsem taky sháněla předem. Občas taky můžete najít pěknou akci. Takže jsme přes Booking.com bydleli v guesthousu poblíž metra za 400 THB (cca 270,- Kč) noc/2 osoby. Kup "předem" se nám ale nevyplatil např. na Koh Phi Phi, kde se na Vás při vylodění nahrnou thajsci a za každou cenu se Vám snaží vnutit nějaké ubytování. A my pod vlivem sluníčka, váhy batohů, vyčerpání a nedostatku tekutin na jednu nabídku kývli, zaplatili a pak několik nocí trpěli nedostatkem spánku a Wi-Fi v příšerném guesthousu... Fuj.

Každopádně nemusíte mít strach, že by jste na místě něco nesehnali. Pokud jste neopálený běloch s batohem na zádech, tak Vás thajci vidí jako chodící peníze a rádi se Vám o ubytování postarají. Takže smlouvejte a předem si to omrknětě! Nejdříve zaplaťte za 1-2 noci a zjistěte, jestli se Vám vůbec bude na místě líbit. A pokud ne, tak sbalte batoh a jděte o dům dál.

Průměrný pokoj pro dva (většinou bez klimatizace, pouze s větrákem, ale čistý a dostačující) Vás tedy vyjde na 400 - 800 THB / noc. Cena se hodně liší podle cestovního období a místa, ostrova... Další možností (ještě levnější) možností je Hostel, kterých je Thajsko plné.

Můj tip. Za 990 THB (cca 680,-Kč) za noc pro dva můžete mít v Bangkoku hotelu s bazénem na střeše! (viz. první dvě fotky). Pokoj žádná sláva, ale ten bazén a výhled stál za to. (odkaz na hotel)

Doprava. V Bangkoku budete mít na výběr z několika způsobů. BTS (rychlá nadzemní dráha), MRT (metro), taxi (všech barev), Tuk-Tuk, vlak, autobus, loď nebo třeba moto-taxi.
Jak se dostat z letiště? Nejlepší způsob je sednout na BTS, cesta do centra Vás bude stát 45 THB, vlak je klimatizovaný, budete mít super výhled a hlavně žádné zácpy! Žádné zácpy, to je největší výhoda BTS a MRT. Ceny jsou závislé na tom, kolik stanic ujedete, ale pořád se pohybujeme v pouhých desítkách báthů. My si kupovali třídenní jízdenu na BTS za 230 THB/osoba. Což se vyplatí v případě, že se plánujete pohybovat po městě častěji a nechce trávit čas v zácpách. Nejvíce jsme ale využívali v Bankoku taxi. Nástupní sazba je cca 35 THB (zahrnuje první 1-2 km) a dále pak 5-7 THB za km. Takže taxík byl levným a praktickým způsobem dopravy (obzvlášť s batohama). Ale pozor! V každém případě trvejte na zapnutí taxametru! V každém! Pokud řidič odmítne rovnou vystupte a chytněte si jiný taxi. Někdy je to boj, ale vyplatí se to!
Po příletu z Krabi na vnitrostátní letiště, kam nevede MRT ani BTS jsme potřebovali do hotelu v centru. Žádný taxikář ale nechtěl zapnout taxametr. Jeden nám dokonce nabízel cestu za 1000 THB! Nevzdávali jsme to a po několika minutách a dohadách s taxikáři jsme jeli se zapnutým taxametrem za 310 THB! Takže bez taxametru ani ránu. Nejvíce se nám osvědčili asi růžové taxíky a nejhůř modré.
No a samozřejmě jsme museli jet i Tuk-Tukem. Turistický a nejdražší způsob dopravy. Na ceně se domlouváte předem a i když smlouváte, tak nikdy nebude nízká. Pohybuje se kolem 50 THB / km. Takže TUK-TUK doporučuji využít jednou-dvakrát pro zážitek (stojí to za to) a nejlépe v noci nebe večer, kdy už není takové horko a zácpy.
Neobvyklým způsobem dopravy je moto-taxi. V Bangkoku na každém najdete postávat chlápky ve vestách, kteří Vás za +/- 5 THB/km svezou. Moto-taxi se hodí na kratší vzdálenosti, pokud cestujete sami a bez velkých "zavazadel".
O dopravě vlakem nebo autobusem toho moc nevím. Každopádně autobusů je plný bangkok, staví všude, jsou přecpané a místo klimatizace mají otevřený okna. Turisti je zrovna nevyužívají, protože vyznat se v thajském jízdím "řádu" je trochu mission impossible.
Posledním způsobem dopravy, který jsme v Bangkoku vyzkoušeli je loď. Bangkok je plný kanálů, takže proč ne. Každopádně to bylo jedno vélký dobrodužství. V lodní dopravě žádný řád nehledejte. Přišli jsme k "zastávce", kde nás poslali čekat na molo, kam se během chvilky přihnala loď, narazila do mola, pár lidí vyskočilo a několik (včetně nás) naskočilo, aniž bychom veděli kam loď pluje... Hned na to k nám přiběhla thajska s lístky a aniž by věděla, kam chceme, tak už jsem držela v ruce lístek 14 THB/osoba a plulo se dál. Loď každou chvilku zastavovala a plnila se. Prořítila se kolem Wat Arun, Gran Palace a chvilku na to jsme radši zase vyskočili na molo. Ale za těch pár báthů to bylo dobrý dobrodružství!
Na ostrovech vás ale čekají spíš taxíky, tuk-tuky a nebo tzv. songthaew, což jsou takové menší dodávky se zastřešenou korbou, na které se sedí. Jezdí za pevnou cenu po určitých trasách. (Víc informací bude v článku speciálně o ostrovech)


Tuk-tuk. No není roztomilej? 


A konečně jídlo. Thajská kuchyně je hrozně rozmanitá! Jídlo najdete na každém kroku. Všude potkáte pojizdné stánky nejen s Pad Thai. A s čistým svědomím můžu říct, že jídlo z takového stánku na ulici bylo daleko lepší (a daleko levnější) než jídlo v restauraci (myslím tím průměrné, normální restaurace).
V restaurcích vedle thajské kuchyně najdete často i italskou a evropskou, každopádně kuchař je pořád thajský, takže n-e-d-o-p-o-r-u-č-u-j-i. Cena takového jídla v restauraci je obyvkle 300 - 500 THB a výš. V Bangkoku a méňě turistických ostrovech je to lepší a 250 - 500 THB zaplatíte za jídlo a pití pro dva. Pad Thai na ulici +/- 50 THB podobně je na tom další street food 40 - 100 THB. Nejlepší jídlo a cenu nabízí již zmiňované pojizdné stánky, kde koupíte rýži, maso, polévku, "knedlíčky", ryby, špíz, zákusek... nespočet druhů jídla a cena je +/- 5 - 40 THB záleží na tom, co kupujete. Takže neváhejte, nezabývejte se tím, že stánek stojí na prašné ulici a praží na něj sluníčko a hygienické zásady jsou cizím pojmem a ochutnávejte! Všechno! Je to levný a je to výborný!
Ale vodu si kupujte balenou. Běžně stojí 7 - 15 THB (nebo 30 THB na pláži na Phi Phi). Za +/- 20 THB seženete ledový čaj (viz. foto), který miluju a mohla jsem ho pít pořád. Stejně jako široký výběr jídla nabízí Thajsko široký výběr nápojů. Jediné, co ale skutečně chutná, tak jak by mělo (a vždycky mě to zachránilo) byla Coca-Cola za cenu 14 - 50 THB (cena záleží na tom, jestli je to v restauraci nebo obchodě).
Ale to nejlepší, co si v Thajsku může dát jsou fruits shakes! 40 - 90 THB (a více v restauracích). Led, voda a ovoce. Na každým kroku najdete stánek s tímhle malým zázrakem! Nezapomente si dát melounový shake! V životě jsem snad nepila nic lepšího! p. s. shake ze stánku je lepší než v restauraci. A taky daleko levnějši.
Pivo. To si raději dejte v Čechách. V Thajsku Vás čeká jen předražený a ne zrovna dobrý pivo. Cena se pohybuje od 60 THB.



Ráj na zemi. Ovoce.

Nejlepší čaj +/- 20 THB

Od stolu je občas (většinou) vidět až do "kuchyně".



Ananas! Ten musíte v Thajsku ochutnat. (Ale pozor! Pak už Vám ten doma moc chutnat nebude)



Půjčení motorky. Pokud budete cestovat po ostrovech, tak nejspíš budete potřebovat motorku. Stejně jako skoro všechno najdete půjčovnu (nebo nějakého thajce) na každém rohu. Za 150 - 250 THB / den si pak můžete půjčit skůtr (zaplatíte a necháte půjčovně/thajci pas) a můžete jet. Cena benzínu v Thajsku nás trochu zaskočila (s porovnáním s cenou benzínu v Indonésii) a pohybuje + /- 33 - 45 THB. Nejlevněji vyjde na klasických benzínových pupmách, těch ale moc není. Téměř všude ale jsou takové malé pumpy (viz. fotka) a nebo předražený benzín v pet láhvích, které prodávají thajci u cest.

A tahle "benzínka" dokonce mluvila a zpívala!

Thajská masáž! To by byl hřích vynechat v Thajsku thajskou masáž! Doporučuji si dát pozor, jestli jde vážně o masáž nebo o "masáž" od nějaké milé "thajky". Cena hodinové masáže je 200 - 400 THB .
Suvenýry. Ty taky koupíte všude. Ale doporučuju nakupovat na těch méně turistických místech a smlouvat a nedat se. Ikdyž thajcům se zrovna moc smlouvat nechce. Každopádně to můžete zkusit. Koupit můžete cokoliv. Oblečení, magnety na ledničku, fejkový Ray-Ban brýle, smažený červy... cokoliv.
Pohledy a známky. Za 10 - 25 THB koupíte pohled a za 17 THB známku do Evropy. (Všechny pohledy přišly do 14-ti dní).
Náboženství. V Thajsku na Vás bude dýchat buddhismus. Chrámy, mnichové zahalení v oranžové, posvátné stromy a oltářky. Na některých místech jsou hodně muslimové. A mešity. Hodně. A kočky. Jsou všude. Stejně jako psi. Nikomu nepatří. 
Královská rodina. Thajci chovají ke králi a královské rodině velkou úctu. Mají vystavené jeho fotky, král je na všech bankovkách. A urážka krále se netoleruje!
Internet. Wi-Fi mají skoro všude. Ale buď nejde nebo je pomalá. Stejně jako asi ve většině států JV Asie je to boj.
Thajci a angličtina. (smích) Tak to byl asi největší oříšek. Thajci (alespoň většina, se kterou jsme se setkali) toho anglicky moc neumí. Ale všechno Vám rádi odkývou. Všechno! A nebo na Vás prostě mluví thajsky. A hotovo.
Taxikáři. Je lepší se několikrát ujisti, že taxikář skutečně ví, kam chcete odvést. Taxikáři taky všechno odkývou. A pak bloudíte a bloudíte... A Vy musíte hledat v mapě a Vy musíte navigovat.
Ladyboys. Ty jsou taky všude. Všude! Takže jestli se Vám něco na té dívce nezdá, tak to bude možná tím, že to tak úplně není (nebo dřív nebyla) dívka.
Počasí. Červen - Říjen znamená období dešťů. Listopad - Květen. To se budete sakra potit! A ta vlhkost! A moře bude teplý. Hodně.
Země úsměvů? Dovolím si nesouhlasit. Ikdyž pořád víc úsměvů než v Čechách.


Když už budete mít dost thajskýho jídlo, tak KFC nebo McDonald's je taky všude. (V KFC si objednávejte jedině spicy! Original je naprosto neochucený kuře) Cena menu je +/- 100 THB.




P. S. Pokud jste to někdo celý přečetl, tak gratuluju! A děkuju! Dejte mi vědět dolů do komentářů. 
Další článek bude o ostrovech (Koh Phi Phi Don, Koh Phi Phi Ley, Bamboo Island, Koh Lanta, Koh Poda a Koh Tub). 
A připravuju článek s mojí TOP desítkou míst/věcí/aktivit v Thajsku. 
Znovu bych jela akorát do Bangkoku. 
Jestli se chystáte do Thajska, tak šťastnou cestu! 
Já už mám taky (zase) chuť kupovat letenky.
Napsat tehle článek trvalo několik hodin, vypila jsem několik litrů černého čaje s citrónem a posmrkala několik desítek kapesníčků. 


Lucie, nákupem letenek posledlá. Do Bangkoku zamilovaná.






6 komentářů:

  1. Přečteno jedním dechem až do konce, spousta informací, TOP! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluju (k dočtení až na konec) a děkuju moc! :-) Doufám, že se informace hodí. :-)

      Lucie

      Vymazat
  2. Luci, musím se přiznat že jsem tenhle článek četla na dvakrát! :D A je skvělej!!! Přesně tyhle informace a takhle hezky pohromadě a popořádku jsem potřebovala! :-) Krásně jsi to sepsala a moc oceňuju i to, že jsou u všeho orientační ceny :-) několikrát jsem se i pobavila, například jak thajci všechno odkývou a pak je to úplně jinak, to znám, i když u jiných národů.. :D už se mooc těším na další články a určitě to všechno využiju, snad brzy! :-) a přeju ti nějakej super kup super výhodný letenky! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :-)
      Tvůj komentář vždycky potěší! :-) Jinak psala jsem to asi na dvacetkrát :D (hlavně kvůli tomu "bloku") Tak snad je tam všechno a trochu jsem ti pomohla, jestli plánuješ vyrazit! :-) Jinak ceny jsou z ledna/února tak snad je to mimo sezónu lepší, ale sama se vždycky ráda předem dočtu alespoň nějaký ceny, takže to tam muselo bejt. :D
      A ještě jednou děkuju! Na nějakej super výhodnej nákup letenek se celá klepu! :D

      Vymazat