čtvrtek 24. března 2016

Moje thajská TOP desítka | Aneb co vidět & dělat & zažít

Když jsme v lednu vyráželi do Thajska, tak jsme vůbec nevěděli, co tam budeme dělat, co chceme vidět a jaký ostrov navštívit. Kromě letenek na Krabi a nutnosti navštívit slavnou The Beach jsme se rozhodli neplánovat. (A já přitom plánuju tak ráda!)


Takže jsme to nechali osudu. Ale stejně jsme toho zažili poměrně dost. Z hlediska návštěv památek (zejména v Bangkoku) jsme ale pohořeli. Nechali si to na příště! I tak se s Vámi ale můžu podělit o několik tipů na to, co vidět & dělat & zažít v Thajsku. Takový můj osobní TOP 10 to do in Thailand. 



Maya Bay | "The Beach" | Koh Phi Phi Leh

Viděli jste film Pláž? Co se Vám vybaví, když se řekne Thajsko? Leonardo Dicaprio, kouzelná zátoka s písečnou pláží? Tak to je Maya Bay! Slavná filmová pláž. 
Krásný písek, průzračná tyrkysová voda, úchvatná skalní scenérie kolem, ale žádný Leonardo. Místo toho stovky turistů, číňanů v záchraných vestách a desítky lodí. Teď asi čekáte, že tím je to celé v háji, ale ani davy lidi ani řev motorů nedokázal zničit moje uchvácení tímhle dokonalým kouskem světa. O výletu na Maya Bay jsem napsala už samostatný článek (plný fotek) tady




Výlet longtail boat  

Asi si říkáte "další klišé" nebo "to je mi novinka", ale na mou duši (na psí uši, na kočičí svěodmí) nejkrásnější pohled na Thajsko je právě z longtail boat! 
Jen si to představte sedíte na loďce, rozrážíte vlny, svítí na Vás sluníčko, ale není Vám vedro, protože příjemně fouká a občas dostanete slanou spršku a kolem, kolem jsou vysoké skály jako z pohlednice a na obzoru jenom moře, nic víc. 




Kajakem na Monkey Beach | Koh Phi Phi Don

Půjčit si kajak a navštívit opice. Zábava na celý odpoledne! Monkey Beach je pěšky nedostupná, takže musíte buď lodí nebo kajakem! Ten Vám půjčí přímo na pláži a stačí pár minut poctivě pádlovat a za rohem na Vás čeká krásná pláž, čistá voda a opice! Doporučuju nezapomenou si s sebou vzít vodu a jednu lahev navíc právě pro opice. (A ty lahve si pak zase pěkně odvezte a vyhoďte do koše!)






Lanta Animal Welfare | Koh Lanta

Mazlení kočiček a venčení pejsků. Přesně tak. I tohle můžete zažít v Thajsku. Konkrétně na ostrově Koh Lanta v záchranné stanici LAW. Vzít čtyřnohého chlupáče a procházet se po pláži? Udělat dobrý skutek? Ano prosím! A hned několikrát. Mám pro Vás krátké video tady a samostatný článek tady




Koh Poda | Vlny a bronz

Nejlepší místo na opalování a koupačku byl jasně ostrov Poda. Malý ostrůvek kam se dostanete například longtail boat z Ao Nang. Turistů tak akorát, krásné pláže a konečně pořádný vlny! Asi se budete divit, ale najít takový místo byl celkem oříšek. Hned vedle Koh Poda je ostrov Tup, který je za odlivu spojený "písčitou uličkou" s Chicken Island. (My tam zrovna při odlivu nebyli...) 






Thajská masáž

Zase žádný velký překvapení. Ale kdybych byla znovu v Thajsku, tak bych si rozhodně thajskou masáž nezapomněla znovu dopřát. A vy by jste taky neměli, 


Street food 

Cestování je o poznávání nových míst, lidí a kultur. A taky o jídle! A to nejlepší jídlo v Thajsku najdete na ulici. V pojizdném stánku a za pár báthů. A budete mít na výběr, hodně. Takže směle do toho, stojí to za to! A nezapomeňte ochutnat čerstvý ovoce! (nejlepší byl ananas) A ovocný shake! (nejlepší byl vodní meloun) Thajský jídlo je jeden velký zážitek. (ale pozor ať se z toho nestane následný zážitek na toaletě)





Lumpini park | Aneb šlapadla uprostřed Bangkoku

Bangkok je plný velkých, krásných a zelených parků, které jsou oázou klidu obklopenou mrakodrapama. Jedním z nich je i Lumpini park, kde kromě laviček a zeleného trávníků najdete i šlapadla. (ano, čtete správně). Š-l-a-p-a-d-l-a uprostřed Bangkoku! Zahradní jezírko nabízí půjčení labuťáka (šlapadla) za 40 THB (asi 28,- Kč) / hoď.
(P. S. při západu slunce je to nejlepší!)




Bangkok

Originální název města zní: Krung Thep Maha Nakhon Amorn Rattanakosindra Mahindrayutthaya Mahadilokpop Noparattana Radchhani Burirom Udom Rachnivet Mahastan Amorn Pimarn Avatarn Satit Sakututtiya Vishnukarm Prasit. (zdroj: Wikipedia)
Do češtiny: "Město andělů, velké město, věčné a nádherné sídlo hinduistického boha Indry, vznešené město, kde je uloženo devět skvostných drahokamů (diamant, rubín, smaragd, žlutý safír, granát, modrý safír, měsíční kámen, zirkon, kočičí oko), královské město s mnoha velkolepými paláci a stavbami, věčné město, kde sídlí bohové a má svůj domov hinduistický bůh Krišna, město stvořené bohem Višnou"  (zdroj: Wikipedia)

A já můžu jenom souhlasit. Bangkok byl velkolepý a já si ho naprosto zamilovala. Rozhodně stojí za to zdržet se alespoň pár nocí a užít si atmosféru města, která Vás pohltí. (těším se na další návštěvu!) Víc Vám prozradím příště.





Bazén na střeše hotelu | Bangkok

Bangkok si můžete vychutnat mnoha způsoby. Jedním z těch lepších (alespoň za mě) je sledovat pulzující město z výšky. No a když k výhledu na život ve městě a mrakorapy přidáte bazén, lehátka a sluníčko, tak je to prostě p-e-r-f-e-k-t-n-í, přísahám!
My přes booking našli hotel Witchuwan Apartel, který za přijatelnou cenu (990 THB/cca 680,-Kč za noc/2 osoby) takový bazén má. A stálo to za to!




Tak co by se Vám líbilo nejvíc?


P. S. už jste četli můj článek Thajsko | Aneb jak & za kolik , kde najdete spoustu informací o tom jak si takový "výlet" do Thajska (on budget a s batohem na zádech) zařídit?
Příště bude článek o Bangkoku a o ostrovech s další spoustou informací. 

1 komentář:

  1. poprve letim do Bangkoku, to je to co presne hledam, bazen na strese, super tip

    OdpovědětVymazat