neděle 3. dubna 2016

Thajské ostrovy


Nejlepší způsob jak se z Bangkoku dostat na Krabi nebo Phuket je letadlo. Z letiště Don Muang v Bangkoku můžete letět s Air Asie nebo Thai Lion Air. Let trvá necelé dvě hodiny a cena je poměrně přívětivá. My za zpáteční letenku na Krabi (i s odbaveným zavazadlem) zaplatili 1425 Kč/osoba.

Na Krabi Vás už na letišti bude čekat zástup taxikářů, kteří Vás zavezou kam budete potřebovat. My za odvoz do hotelu platili 350 THB, cena je trochu vyšší, ale co zbývá.

Z Krabi se na ostrovy dostanete lodí. Nejlevnější je to ferry s kupou dalších turistů. Lístek jsme kupovali v Ao Nang, kde jsme obešli několik stánků a smlouvali a smlouvali a smlouvali. Nakonec jsme koupili dva zpáteční lístky za 1000 THB/2 osoby (Ao Nang - Phi Phi Don) s tím, že nás druhý den ráno minibus vyzvedl v hotelu a odvezl do přístavu.



Koh Phi Phi Don

Phi Phi Don byl první ostrov, který jsme navštívili. A taky nejvíce turistický. Po vykročení z lodi se na nás ze všech stran sypali thajci a nabízeli ubytování. To je na ostrově o něco dražší, takže nejlepší cena, kterou jsme dostali byla 600 THB/noc pro 2 osoby.
Na ostrově nejezdí auta ani motorky a všude se dostanete pěšky. Pláž kolem přístavu a v zátoce z druhé strany nestáli za nic, ale na východní straně ostrova je několik pěkných pláží. Cesta z "hlavního centra" je trochu horolezecký výšlap, ale zvládnout se to dá.
Monkey Beach, pláž kam se pěšky nedostanete, ale určitě stojí za návštěvu. Stačí si půjčit kajak nebo pronajmout longtail boat či zaplatit výlet speed boat a můžete si užít krásně čistou vodu, pláž i opice. (O těch bych ale netvrdila, že jsou krásně čisté)
Další, co na Phi Phi Don stojí za to je Pee Pee ViewPoint, kam se musíte vyškrábat po sakra strmých schodech a zaplatit 30 THB vstupné, ale výhled je to pěkný. To zase jo. Ale doporučuju vyrazit, co nejdříve ráno, protože jinak Vás to vedro zabije! A taky se tak vyhnete davům turistů.
Phi Phi Don nabízí několik krásných resortů, ale i spoustu levných guesthousů. Spoustu restaurací, ale málo street foodu. Bar je tu na každém druhém rohu a každý večer to tu žije. A všechno je drahé. V restauraci, na pláži v Seven-Eleven. Všude a všechno.


Knížka a odlehlá pláž na severo-východě. Ideální kombinace.


Monkey Beach.


Pee Pee Viewpoint.




"Cesta" k zmiňované odlehlé pláži.

Koh Phi Phi Ley

Ostrov, kde se nachází slavná filmová pláž "The Beach" aneb Maya Bay. Místo Leonarda Dicaprio je tu spousta číňanů v záchraných vestách, ale takovou přírodní krásu jen tak neuvidíte. Ostrov patří pod národní park, takže se tu platí vstupné. To buď platíte po vystoupení z lodi nebo ho máte v ceně výletu/pronajmutí longtail boat. Cena je 400 THB/osoba, ale platí i na návštěvu dalších ostrovů pod NP (pokud jej navšítívíte v ten stejný den). Kromě pláže je tu i "pěšinka" vnitrozemím, toalety a stánek se super drahým občerstvením. Čím časněji ráno na Phi Phi Ley dorazíte, tím líp!
Soukromý pronájem long tail boat na 1-3 hodiny stojí 1500 THB (což postačí na výlet z Phi Phi Don právě na Maya Bay)


Z průzkumu vnitrozemí.


Ten výhled prostě ...


Pohled na Phi Phi Ley z long tail boat.

Bamboo Island

Další z ostrovů, který jsme navštívili byl právě Bamboo Island, který se nachází severo-východně od Phi Phi Don. Čekají Vás dlouhé, široké a písečné pláže. Průzračná voda a nic víc. Stejně jako ostatní ostrovy byl Bamboo Island v roce 2004 zasažen tsunami, takže tu kromě stánků (zase super předraženého) a záchodů nic víc nenajdete. Ostov zase spadá pod národní park a platí se tu vstupné.
My se na ostrov vydali long tail boat (soukromý pronájem) a vyšlo nás to na 2000 THB.


Dlouhá a široká pláž.


Zbytek altánku poničený tsunami alá ideální objekt na fotku a skok.

Koh Lanta

Asi nejlepším ostrovem, který jsme navštívili byl Koh Lanta. Kam jsme se dostali z Phi Phi Don za 200THB/osoba. Koh Lanta není příliš turistický ostov, takže je to spíše klidnější místo, ale se spoustou možností. My si půjčili motorku 150 THB/den a během několika dnů ostrov projeli. Na jihu/jiho-západě je několik krásných pláží. Ceny na ostrově jsou příznivé a tak jsme za 600 THB/noc/2 osoby měli super bungalow u pláže. Koh Lantu doporučuji, pokud toužíte po klidu a trochu místního života. O bydlení a streed foody nebo místňácké restaurace taky není nouze. (Tip: skvěle a levně jsme se vždy najedli v restauraci Three Sisterst tady). Navíc na ostrově najdete záchranou stanici Lanta Animal Welfare, kde se můžete stavit pro čtyřnohou společnost a vyrazit třeba na pláž.


Micinka Conee z Lanta Animal Welfare.


A takovou houpačku najdete hned u cesty.




Koh Poda

Z Ao Nang jsme ještě vyrazili na další dva ostrovy. Jeden z nich byl Koh Poda, který rozhodně vyhrál soutěž o nejlepší pláž na koupání. Písek i vlny byly ideální a lidí tak akorát. Stejně tak jako na ostatní ostrovy se sem dostanete buď longtail boat nebo speed boat v rámci nějakého celodenního výletu.
Soukromý pronájem long tail boat na 3-6 hodin stojí 3000 THB. A zase se platí vstup 300-400 THB/osoba.




Koh Tup

Vedle Koh Poda je Koh Tub, který spojuje "pruh písku" s ostrovem Koh Chicken. Ale musíte vychytat odliv a správný den. My tak navštívili pouze Koh Tup, což je maličký ostrov s maličkou pláží, která ho spojuje (i bez odlivu) s ještě menším ostrovem. Voda je krásná a písek taky, ale po 30ti minutách není co na ostrově co dělat a speedboaty s číňany Vás nejspíš taky moc bavit nebudou. Klidně bych tehle výlet vynechala.



článek "Moje thajská TOP 10 | Aneb co & dělat & zažít

Thajsko | Aneb & za kolik


P. S. Ceny jsou z ledna 2016 (takže hlavní turistická sezóna) tudíž je možný, že mimo sezónu je to mnohem levnější. Let Bangkok - Krabi byl vůbec nejkrásnější, co se výhledu z okénka týče, který jsem kdy zažila! Letěli jsme Thai Lion Air i Air Asia a přežili to!  Na všechny výlety si kupujte balenou vodu a sváču někde v Seven-Eleven. Všechno jsem to napsala za hodinku, takže pokud chcete vědět víc, tak se stačí zeptat dole v komentářích/poslat email. Jo a byla jsem natolik líná, že jsem ani neupravila fotky, takže se omluvuju. Snad příště.

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat